Imprimeix
Vist: 2038

L’Alcalde de Rossell, Evaristo Martí, ha format part d'una delegació d'alcaldes i representants municipals de localitats del Maestrat i Els Ports, que s'ha desplaçat fins a Brussel·les per mantenir reunions amb diferents europarlamentaris i traslladar diverses inquietuds i preocupacions. Entre elles, destaca la no-prohibició per part de la Generalitat d'una tècnica tan agressiva per al medi ambient com el "fracking", que obri les portes a la seva utilització per extreure hidrocarburs a la Comunitat Valenciana.

Durant dos dies, els alcaldes han mantingut reunions amb diferents membres del Parlament Europeu, com la coordinadora de Medi Ambient, Linda McAvan i l'eurodiputat Andrés Perelló. En aquestes trobades han recordat la situació de la Comunitat Valenciana, en la qual la multinacional Montero Energy ha sol·licitat diversos permisos per a l’extracció d'hidrocarburs al seu territori. L'administració autonòmica no ha prohibit aquesta agressiva tècnica com sí que han fet altres regions pròximes com Aragó o Catalunya. Molts científics de reconegut prestigi han advertit del perill que pot tenir l'ús del fracking, ja que podria contaminar els aqüífers i perjudicar diversos sectors econòmics d'aquesta zona.

 

Per la seva banda, la coordinadora de medi ambient McAvan ha manifestat que "Castelló ha de constituir l'exemple que li servisca a la Comissió Europea per adonar-se que no haver optat per una legislació comunitària vinculant sobre fracking és greu un error". A més, els eurodiputats han defensat una legislació comunitària contra aquesta tècnica i han proposat la creació d'una xarxa de municipis europeus contra el fracking. Aquesta xarxa celebraria una primera trobada a Gran Bretanya per intercanviar experiències amb ciutats i pobles que ja estan patint les conseqüències per l'inici d'aquest tipus d'obres.

En la visita al Gabinet de Presidència del Comitè de les Regions han estat rebuts per Santiago Mondragón, membre del PSE, a qui han traslladat la preocupació pel poc pes i consideració que tenen els petits municipis en el Comitè de les Regions on , "a part d'aquestes, només tenen representació els grans Ajuntaments, tot i que en el conjunt de la Comunitat Valenciana, i concretamente a la nostra província i comarca, la majoria són municipis de menys de 5.000 habitants".

Així mateix, han plantejat l'atac que suposa per a la Carta Europea d'Autonomia Local la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local que disminueix l'autonomia local i el principi de subsidiarietat consagrat en la mateixa.