rossell vila aerea

Avui dimecres han arribat a Bel les dos primeres cries de trencalòs ( 'Gypaetus barbatus'). A l'acte han participat, entre d'altres, la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, així com els alcaldes dels municipis que formen part del Parc Natural de la Tinença de Benifassà: Rossell, Vallibona i la Pobla de Benifassà.

La vicepresidenta ha destacat que “es tracta d’un dia històric" perquè "recuperem una au que ha estat característica d'aquestes muntanyes i que ha format part de la forma de vida" de la zona, mentre que la consellera d'Agricultura ha ressaltat la implicació de totes les entitats participants per dur a terme un projecte "tan singular, tan important i amb tanta responsabilitat".

L'acte ha tingut un caràcter festiu, per tal de donar la benvinguda als exemplars, que seran instal·lats en el hacking (punt d'aclimatació) construït per aquest efecte. Allà romandran fins que puguen volar, d'aquí a aproximadament un mes i mig. Les cries han estat batejades pels xiquets de les escoles de Rossell i la Pobla de Benifassà com Alòs i Amic.

El projecte, que s’ha estat gestant des de fa prop de dos anys, va partir de la constatació de la presència històrica de l'espècie a la zona, a partir de la qual es va contactar amb el Ministeri de Medi Ambient i els governs d'Aragó i Catalunya, on viuen les poblacions naturals de l'espècie. En el projecte participa també la Vulture Conservation Foundation (VFC), entitat de referència que coordina la recuperació del trencalòs a tot Europa.