Imprimeix
Vist: 677

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, juntament amb els alcaldes dels municipis que formen part del Parc Natural de la Tinença de Benifassà: Rossell, Vallibona i la Pobla de Benifassà, han participat en l’acte d’alliberament de dues cries de trencalòs a Bel (Rossell), amb l’objectiu de reforçar la reintroducció d’aquesta espècie a la Tinença de Benifassà. Les aus, que pesen sis quilos, han sigut batejats pels escolars de la zona com Bassi i Boira.

L’acte, al qual també ha acudit el secretari autonòmic de Medi Ambient, Francisco Javier Quesada, s’inclou dins del projecte ‘Benvingut de nou, Crebalòs’, resultat del treball realitzat amb les administracions d’Aragó i Catalunya, amb el Ministeri de Medi Ambient i amb la Vulture Conservation Foundation, que coordina la reproducció en captivitat de l’espècie en tota Europa.

Els dos nous pardals alliberades són exemplars nascuts en captivitat, una femella en el centre de reproducció de Cazorla (Jaén) i un mascle en el de Vallcalent (Lleida) que seran depositats en un niu artificial localitzat en Bel per a aclimatar-los en la zona. Transcorregut un mes, començaran a realitzar els seus primers vols.

Transcorregut un any ja des d’aquella primera introducció de trencalòs a Castelló, el primer balanç és positiu. A la supervivència dels exemplars alliberats, s'ha d'afegir que tant Amic com Alòs s’han mogut entre el Pirineu i tot el Sistema Ibèric, però continuen acudint periòdicament a visitar la Tinença, a la qual associen amb el seu lloc de naixement.

Respecte als adults, capturats pel Govern d’Aragó a Pirineus i alliberats a la tardor en la finca del Mas del Peraire, un d’ells, Ésera, va tornar als pocs dies al Pirineu, però l’altre es manté en la zona, visitant les províncies de Tarragona, Teruel i Castelló, però centrant la seua activitat en La Tinença.