rossell vila aerea

Mostra gastronomia rossellana

L’antiga economia rossellana permetia, com arreu de la nostra zona, ben poques frivolitats al voltant de la taula. Calia jugar amb els productes autòctons (oli, blat, ametles, conills, gallines, porcs, etc.) i molt poca cosa més: les èpoques de l’any marcaven la pauta a la cuina i fonien producció i alimentació en un conjunt indestriable. Tot i així, de la sobrietat van nàixer autèntiques peces de considerable valor culinari i alguns plats van tindre, i encara tenen, un reconeixement que no podem obviar.

Del conjunt de plats a què dóna lloc la sàvia conjunció d’elements del camp, destacarem l’olla: la patata i la verdura (generalment cardets) bullen a poc a poc amb la botifarra i la carn d’olla (cansalada, costella de porc, etc.) per oferir un feix de sabors que evoquen invariablement la magistral cuina casolana del foc a terra. Per Carnestoltes, el caldet de l’olla dóna vida a un arròs amb pilota (de pa i de carn) absolutament impressionant. Tota una síntesi de sensacions ben difícils de transmetre. Com les del conill amb samfaina: una autèntica simbiosi de sabors i colors en la cassola.

gastro2gastro3gastro4

I què en direm d’un plateret de tords? Ben cuits, fregits, a la vinagreta o de mil maneres més, aturen el temps i et fan reviure gustos oblidats.

gastro6

A les postres, les ancestrals i contundents receptes d’uns pastissets de cabell d’àngel, estesos per tota la contornada, però diferents i especials a cada poble (els de Rossell, no ho cal dir, boníssims) o la coca celestial, feta d’ametla mòlta, demostren, un cop més, el que es pot fer a partir dels senzills elements de què es disposava. Finalment, anomenarem les borraines i les figues esbardades, elementals i típiques menges de Nadal a base de productes ben nostres.