rossell vila aerea

Les vistes panoràmiques que qualsevol elevació rossellana ens permetrà albirar són espectaculars. De nord a sud i de llevant a ponent entrarem en contacte visual amb Pallerols, els Garjols, la Sénia, el Delta de l'Ebre, Sant Rafel, el Montsià, la plana immensa, la mar inabastable, Vinaròs i Benicarló, les illes Columbretes, la serra de Sant Pere, le moles de Xert, etc La ruta dels miradors de Rossell preten aprofitar aquesta situació privilegiada de molts punts del terme municipal per articular un recorregut turístic amb taules panoràmiques d'interpretació del paisatge.

La ruta, que es pot fer en cotxe, comença al molló de Sant Marc i continua amb el mirador situat a la sortida del poble en direcció a Bel. Continuem per la carretera de Bel i al quilómetre 5 a mà dreta trobarem el tercer mirador. Finalment, el darrer mirador està situat a l'era de Bel.

mapa taules panoramiques rossell


Taula panoràmica Sant Marc

Taula panoràmica de Sant Marc
Situat a 565 m., en el molló de Sant Marc, tenim aquest impressionant mirador del paisatge del sud del Maestrat, amb un relleu de suau pendent que baixa progressivament fins al mar, format pels al·luvions del riu Sénia, Cervol i Sec. Es tracta d’un paisatge humanitzat on predominen les explotacions d’oliveres i ametlers, amb alguns horts de regadius escampats que conviuen amb les granges avícoles, porcines i alguns usos industrials, com els mobles de les Cases del Riu. Són rellevants les nombroses oliveres mil·lenàries repartides per tot aquest territori. La franja litoral abarcada va des del Delta de l’Ebre fins al Desert de les Palmes, passant pels centres turístics de Vinaròs, Benicarló i Peníscola. Sorprèn que en un dia molt nítid podem admirar a l’horitzó l’arxipèlag de les illes Columbrets, situades a 82 km. d’aquí.
Destaquem també els espais naturals de la Serra d’Irta, amb un dels penya-segats més alts de la Comunitat Valenciana; les moles de Xert, antigues canteres romanes, semblen castells emmurallats damunt de turons; les serralades meridionals dels Ports, amb els Tres Castells i la Lloma del Gegant a la nostra esquerra.
Rossell apareix als nostres peus, sobresortint al traçat del seu casc històric, organitzat concèntricament al voltant de l’església parroquial dels Sants Joans, situada al cim d’un puig de 504 m.

Taula panoràmica Rossell

Taula panoràmica de Rossell
Des del nucli urbà de Rossell podem observar un extraordinari paisatge del ponent del terme municipal, amb una varietat d’espècies típiques de la zona com la olivera i la carrasca, a les parts baixes i les argelagues, el marmalló, el romer, amb petites pastures de muntanya a les terres més altes. El relleu abarcat, que va des dels 470 m. (lloc on ens trobem) fins als 1.008 m. de la Pena de Bel, és molt accidentat constituït per una serra anticlinal  d’origen juràssic convertida en un laberint de serres, moltes cretàciques, cingleres i avencs.
Destaquen les dues moles rocoses de la Pena de Bel, des d’on podem admirar impressionats tota la vall traçada pel riu Cervol, des del seu naixement a Morella fins a la seua desembocadura a Vinaròs.
Lo Frare Panxut, lo Buscarró i la Mola Ballestera són tres muntanyes emblemàtiques de Rossell, per ser llocs trencats pels llampecs i per les nombroses coves, refugi de pastors, maquis, carlistes i bandolers.

Taula panoràmica barranc de N'Arques

Taula panoràmica del barranc de N'Arques
Situats en una atalaia, enmig del Barranc de N’Arques, tenim aquest escenari natural que compren des del Buscarró fins a l’Esquetxe, format per una sinuosa orografia d’avencs, tossals, llomes i barrancs.
Es tracta d’un territori rocallós, ocupat per matossars, “maleas” i alguns xicotets carrascars i pinars, que han resistit als incendis i tales forestals. És un terreny on domina la presència de la cabra hispànica que habita per totes les serralades i que podem trobar en qualsevol moment.
Destaca en el punt central, la Mola de la Ballestera, que guarda en les seues cingleres el testimoni de població més antic de Rossell, del període neolític, a la Cova de les Bruixes.
A les moletes predominen moltes coves formades per una erosió mil•lenària, com per exemple, la Cova Fumada, balma que ha servit d’abric a persones i animals des de temps ancestrals.
La Moleta del Terme, a més de ser cruïlla dels camins per anar a l’embassament d’Ulldecona i als pobles veïns, de la Pobla de Benifassà i el Ballestar, és una antiga zona de mines de ferro. Singular és el vent de “l’esquetxero”, vent del nord o cerç que ve del barranc de l’Esquetxe i que podrem notar en moltes ocasions, aquí on estem.

Taula panoràmica Bel

Taula panoràmica de Bel
Des del mirador de Bel, situat a 960 m., podem contemplar un paisatge de gran bellesa natural. Ens trobem dins del parc natural de la Tinença de Benifassà, considerada una de les millors reserves de biodiversitat de la Comunitat Valenciana.
Bel és testimoni dels paisatges oblidats, on encara es mantenen els abancalaments abandonats d’un prosper passat rural i els seus valors etnogràfics d’un territori modelat per la gent que ha poblat aquestes muntanyes durant segles. L’antiga era, on ara ens trobem o la Font de Baix, són alguns exemples.
Des d’aquí, s’alcen un conjunt de muntanyes de gran espectacularitat, totes per damunt dels mil metres, destacant el Tossal d’en Canader (1.393 m.), com el cim més alt de la Tinença de Benifassà, el Tossal del Rei (1.356 m.), com muntanya llegendària i d’unió dels territoris valencians, catalans i aragonesos, o el molló dels Tres Termes (1.035 m.), com el lloc més alt del terme.
Els prats de muntanya, amb els seus boverals; els boscos de pi negre, ginebres i teixos; les herbes i plantes aromàtiques per tot arreu; i els voltors i àligues sobrevolant les muntanyes són sensacions úniques que podem gaudir en tot aquest entorn natural.