rossell vila aerea

font-de-baix-rossellEl terme de Rossell ens ofereix un conjunt paisatgístic excepcionalment divers amb zones de muntanya, mitja muntanya i plana. I amb dos rius que recullen l'aigua d'un bon grapat de barrancs. Una passejada observadora pel terme ens permetrà trobar cingles, timbes i rebleres; coves i abrics, garriga ("malea") i bosc; finques, horts, feixes i bancals; ullals, com el Bufador i el Gamboirot, i fonts diverses.

La font més emblemàtica és la Font de Baix, que es troba a la vora del poble, paral·lela al llit del Barranc de Requena, justament en l'encreuament de la carretera que en bifurcació posterior porta a Bel i a Vallibona. Es tracta d'un espai amb una vegetació variada on destaquen uns xops imponents.

Moli-den-Guiot-RossellEl Molló de Sant Marc és una muntanyeta, situada a les envistes del poble en direcció NE, que acull l'ermita del sant que li dóna nom. La proximitat a la població i una elevació de 565 metres per damunt del nivell de la mar converteixen Sant Marc en un talaia privilegiada, amb una extraordinària potencialitat com a zona recreativa.

Les vistes panoràmiques que qualsevol elevació rossellana ens permetrà albirar són espectaculars. De nord a sud i de llevant a ponent entrarem en contacte visual amb Pallerols, els Garjols, la Sénia, el Delta de l'Ebre, Sant Rafel, el Montsià, la plana immensa, la mar inabastable, Vinaròs i Benicarló, les illes Columbretes, la serra de Sant Pere, le moles de Xert, etc.

Els masos que es troben a la vora del riu són coneguts com a molins. Una de les principals novetats que presentaven els molins era l'aprofitament energètic de l'aigua.

Molí d'en Guiot. Assentament situat a la partida dels Horts a una distància aproximada d'1,5 km de les Cases del Riu. S'hi pot accedir a través d'un camí asfaltat que passa per davant d'una fàbrica de mobles, o bé arribant al Molí d'Abella tot creuant per un pont de fusta de construcció recent. Es tracta d'una edificació de planta quadrada amb una sèrie d'annexos de planta irregular. Aquest assentament ha tingut fonamentalment les funcionalitats següents: molí fariner, batà i central elèctrica. El molí disposa de dos cups d'uns 6 o 7 metres, de forma cilíndrica i fets de pedra, amb escales al seu interior de pedra i ferro. L'aigua hi arriba mitjançant una sèquia que prové d'una peixera molt pròxima.

Molí de l'Hospital. A una distància aproximada de 7 km de Rossell i 2 km de la Sénia, aquest molí dona nom a la partida en la qual es troba. S'hi accedeix pel Ligallo Reial. El mas consta de cinc habitatges, una quadra i un corral. En aquesta edificació hi ha una magnífica capella el patró de la qual és sant Josep. En el menjador i la sala gran, també s'hi poden trobar diversos murals pictòrics.

iglesia01Pel que fa al patrimoni artístic podem destacar el següent:

Església parroquial dels Sants Joans. L'actual església parroquial de Rossell presenta una façana barroca amb certes influències classicistes. Això ens fa creure que és del segle XVIII, moment en el qual es produeix un creixement important al nostre poble.

Església parroquial de Sant Jaume de Bel. L'església de Bel és, gràcies a la seva portalada, l'exemple més clar de romànic a la comarca.